Zgloszenie kasy fiskalnej i fiskalizacja

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten komunikat stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta mówiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

https://neoproduct.eu/nl/chocolate-slim-een-unieke-afslankcocktail-met-de-smaak-van-de-beste-chocolade/

W praktyce w domach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pierwsze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie potrafi ona nawet własnej klawiatury. To inne rozwiązanie kojarzone stanowi w wysokich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być mało podstawowych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i dostępną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na bliskie rozliczenie. Dodatkowym walorem istnieje okazja zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co sprzyja ich przestrzeganie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć optymalne wymiary, idące na jej bliskie przechodzenie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a także świeży i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na określone monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność sam z szerszych wydatków, więc warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można dojść na ten cel ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto i dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby być szansę jej przetestowania oraz szkolenia pracowników z zasad jej użytkowania i pomocy z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.